פורסם במגזין יין גורמה ואלכוהול במדור איש האלכוהול 35, ינואר 2012  גיליון 163

איש האלכוהול  – מחמם את הלב

היפה שאיתי צפתה באחד מערוצי החיים הטובים, זיפזפה מהחיים הטובים שלנו לחיים הטובים שהוצגו על המרקע המרצד. איתי, נכדו של איש האלכוהול נשבה בתוכנית שעסקה בספורט הלבן, סקי שלג. הקטן שרק לפני ימים אחדים פצח את פיו והחל להפיק מרגליות, הצביע פתאום על המרקע ואמר: "את זה את זה". היפה שאלה: "איתי אתה רוצה צימר בגליל העליון כדי שתראה שלג?" והוא בשיתוף פעולה מדהים ובלתי צפוי הנהן בראשו בהתלהבות יתרה. ישבתי בגבי אליהם וידעתי שמיד הנהונו של הקטן ימונף לעברי. עוד זה מדבר וזה בא: "יקירי", אמרה, "איתי רוצה לראות שלג, אתה כבר יושב על המחשב, תמצא צימר עם אח, טוב? בוא נהייה ספונטניים". חיפוש קצר הביא אותי למסקנה שטיול סקי של חמישה ימים באחד מאתריה המפוארים של צרפת יהיה זול יותר מהצימרים שמילאו את צג המחשב. ידעתי שהקור המקפיא של החורף יהיה כחמסין לו אעיז להעלות על שפתי בדל של התנגדות. הזמנתי צימר, לא אמרנו ג'וני ווקר וכבר היינו ארוזים, תיק גב קטן ליפה שאיתי ולי ומזוודה ענקית שנפתחת לאיתי הקטן. היעד – הגליל העליון, ישוב בשם מתת.

היה ברור שצינת החורף לא ממש תאפשר פעילות מחוץ לצימר כך שהיה עלי להצטייד במבחר משקאות שיסייעו לנו להתגבר על הקור. קניתי בקבוק יין מסדרה בינונית, לקחתי מהבית חצי בקבוק של קלבדוס, בקבוקון של רום שקניתי באחת הטיסות האחרונות ויצאנו לדרך.

ששששצצצצצצסססס רעשי העץ המתפצפץ, ריח חזק של עץ קלוי (שרוף) עוטף את הסלון, איתי יושב מהופנט מהלהבה המרקדת ומידי פעם חותכת הערתו השנונה את השקט האפרורי שבגליל העליון: "חם". היפה שאיתי גאה בו על הבחנתו המדויקת והבנתו העמוקה.

אח בוערת

רצפת העץ חורקת בכל צעד, כיסא הנדנדה עליו אני יושב נאנח כל ניד ואני מתחיל להרגיש כיצד יכול אדם להרגיש כאילו הזדקן בכמה שנים מישיבה על כיסא מתנדנד, עטוף בשמיכת צמר, מול האח כשקור כלבים בחוץ. מיד קמתי וניגשתי למטבחון לראות כיצד אחלץ אותנו מאותה ספונטניות שיחד עם רצונו של הפעוט הביאנו עד הלום.

מה עוד ?

במטבחון גיליתי סוכר חום, מקלות קינמון, אגוז מוסקט, ציפורן, חלת דבש, קערה עם תפוחים ואגסים. במקרר מצאתי: חמאה, שמנת מתוקה וחלב. היפה שאיתי שאלה: "נו יורד שלג כבר, איתי רוצה לראות שלג?" רציתי לומר לה… אך תוך כדי ניקוי האדים מהחלון ראיתי שיש שני עצי הדר, שלמרות הקור נתנו פרי. שלחתי את היפה שאיתי לקטוף שני תפוזים ושני לימונים. מי היה מאמין ממש נס למצוא את כל המרכיבים, ידעתי שלפני יומיים מגוונים של שתייה מחממת.

איך מייצרים משקאות אלכוהוליים לחורף?

ראש לכל חשוב להבין שמשקאות עם אחוזי אלכוהול גבוהים נותנים תחושה נעימה ומחממת. אם שותים במידה מספקת, הדבר האחרון שמדאיג את השותה השוטה הוא הקור. הרעיון המרכזי בכל משקאות החורף הוא שניתן ללגום אותם לאט, לחפון את כוס המשקה ביד, ליהנות מהאינטימיות העצמית שנרקמת, בינך לבין הגביע, לגימה אחר לגימה.

שאלתי את היפה מה דעתה על: פונץ' חם בשבילה, סיידר מחוזק לאיתי הקטןו משקה קרמי שירדים אותי. שאלה: "אז למה הקלבדוס?" עניתי בקול נעלב שאני חייב משהו להרוות את צימאוני תוך כדי העבודה.

הרתחתי מים, מזגתי חצי כוס מים רותחים לספל גדול, הנחתי מעליו כוס סניפטר עם קלבדוס. אדי הקלבדוס החזירו אותי לילדותי, ניתן היה ממש לחוש את ריח המקטרת של איש האלכוהול. ריח שאפף את חדר העבודה שלו, החדר בוא נחשפתי אט אט ובהדרת כבוד למשקאות האלכוהול מכל העולם. הרמתי את הכוס, מזגתי לפי, נהנתי משהיית המשקה בחלל הפה, ממלא את חלל האף, מכין את עצמי ללגימה, עוצם עיניים ולוגם. אחרי שתיים שלוש לגימות ניגשתי לעבודה.

שלג

מה עושים עם זה?

חלום חם ומתוק – מוזגים 60 מל' רום לספל הגדול ביותר. מוסיפים לא יותר מ-120 מל' מים רותחים. במכתש מועכים 20 גרם חמאה, שתי כפיות סוכר חום, חתיכה של חלת דבש עם דבש ניגר, אם יש בצימר שלכם תרמיל וניל (הוציאו את הוניל מהתרמיל והוסיפוהו לחגיגה), כשהחגיגה הופכת למרקם אחיד מוסיפים אותה לספל הגדול והמהביל ומערבבים. שינה ערבה.

סיידר חם – 300 מל' יין אדום לחמם בסיר על להבה נמוכה (לא להביא לרתיחה), להוסיף ציפורן, אגוז מוסקט, מקל קנמון, סוכר חום, קוביות תפוח עץ וקוביות אגסים מקולפים. ניתן גם לחזור למדור איש האלכוהול בגיליון ספטמבר 2011 ולקחת את אחד ממתכוני הסנגריה ולחמם.

פל"ש או פונץ' ליפה שאיתי – לוקחים את שנשאר מבקבוק היין, מחממים על להבה נמוכה (להימנע מהרתחה) ותוך כדי מוסיפים: את התפוזים החתוכים לפלחים דקים או לקוביות (תלוי כיצד אתם אוהבים לאכול אותם). את קערת התפוחים והאגסים חותכים באותו האופן. מוסיפים מקלות קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום, עלי נענע ומכל טוב הארץ. לאחר שעה בערך מוסיפים את מה שנשאר מבקבוק הרום (אם לא נשאר אפשר להשתמש בקצת קלבדוס), אם נשאר סיידר (מיץ תפוחים) להוסיף ובמידה ולא כל מיץ טבעי שנסחט על ידכם יכול לשפר את הפונץ'. אפשר להגיש.

לאוהבי האניס – לעשות תה שחור חזק, להכניס שני עלי נענע, פלח תפוז או פלח לימון, מקל קינמון ולמזוג ערק איכותי בכמות נכבדה. לערבב. למזוג בכוסות של קפה שחור קטנות ולחלוק עם אהובים.

למנוי שלנו ביפאן – סאקה חם, להוסף כפית וחצי של סוכר וגרדת תפוז טרי.

למשכימי הקום שאינם יכולים להיפרד מהקפה אמליץ להוסיף מעט אייריש קרים של בייליס או פרנג'ליקו, קלואה, אמרולה ואפילו אמרטו – כולם יפתחו לכם יום חדש ונפלא ובעיקר חם.

חזרנו העירה, תל אביבה, איתי ראה קצת שלג, היפה שאיתי ואני נהננו מיומיים של שתייה חמימה ומיוחדת, אמנם יקר מחופשה בצרפת ויחד עם זאת הגליל העליון הוא ירוק, יפה ובעיקר – שלנו!

אהד גניאל