פורסם במדור איש האלכוהול במגזין יין גורמה ואלכוהול, אוקטובר 2010 / אהד גניאל

איש האלכוהול – ממלכה עתיקה ונפילה בשבי קלואה

גרגרי חול לבנים ועדינים, כאילו נשפכו משעון חול עתיק, נופלים מכפות רגלי אל חבריהם הספוגים במימי מפרץ מקסיקו. צבע המים התכולים הולך ומקבל גוון עמוק יותר ככל שמרחיקים עם המבט. שקט תהומי שנקטע בפרצי בריזה מהים, בחוף קנקון המדהים שבמזרח מקסיקו. שם התכוון איש האלכוהול לבלות את ימי הקיץ האחרונים. אחרי הליכה ארוכה מצא לנו איש האלכוהול פינה שקטה יותר, קרובה לשטח המיוער.

צווחה אדירה פילחה את השקט, ציפורים נסקו מצמרות העצים בבהלה והחלו חגות במעגלים. שק יוטה הונח על ראשינו, בשנייה אחת ידינו נקשרו והרגשנו כיצד אנו מונפים באוויר על מוט, ממש כמו חזיר בר שניצוד. המסע היה קשה, טולטלנו מצד אל צד, ספגנו פגיעות של ענפי עצים או אבן גדולה שבלטה בדרך והקולות ששמענו היו ספק שפה ספק נביחה.

השובים שלנו עצרו. הגענו למעבה היער. הסירו מאיתנו את שקי היוטה ואז התגלו לעינינו אנשים אדומי עור, עטויים נוצות ועורות של בעלי חיים, אלה היו בני המאיה, תרבות מפותחת ויחד עם זאת אינה מודרנית. הגענו למרידה (Merida) או בשמה המקורי Ichkanzihóo (יסקאנזינהו). היום נמצאת במחוז יוקטן (Yucatan). העיר שנכבשה (או נתגלתה) בשנת 1542, ע"י הכובשים הספרדים בפיקודו של "האב" ובשמו המקורי פרנצ'יסקו דה מונטחו (שם מעורר אימה).

פירמידת המדרגות אדירה מבצבצת מבין צמרות העצים ואנו מבינים שהגענו למקום מיוחד. אחד מאדומי העור ניגש לתיבת אוצר עתיקה עם ריקוע מתכת של פרנצ'יסקו הנ"ל ופתח אותה. הוא הוציא מתוכה בקבוק חום שצורתו היא כפסל של עובדי אלילים, ומזכיר במעט את מנהיגם של שובינו. על בראשו מוברג פקק. הם פתחו את הפקק ומזגו מתכולת הבקבוק לכוסות אבן והגישו לנו. איש האלכוהול סימן לי ללגום והבנתי שלא כדאי להעליב אותם. ארומה של קפה עטפה את האוויר, טעם רום קרמלי החל מטייל בחיכי, אדום עור צעיר הוסיף לי נוזל לבן (כמדומני חלב אך איני יודע של מי או של מה) ופתאום הרגשתי גם גוון של וניל. קלואה זה הסיפור!

מה זה בכלל?

בשנת 1930 לערך, האחים אלברז (Alvarez) חלקו את פולי הקפה המשובחים שלהם מזן הארביקה עם אדון בלנקו (Senior Blanco) שעסק באותה העת ברקיחת ליקר. בתוך כמה שנים שילוב המתכון של סניור בלנקו ופולי הקפה המשובחים של האחים אלברז יחד עם קסמיו של הכימאי מונטלבו לארה (Montalvo Lara) וכנראה כמה תרמילי וניל, הופכים למתכון הרשמי של Kahlua הקלואה – ליקר הקפה. הדבר התרחש בשנת 1936 ומשם מתחילה ספירת הקלואה. בשנת 26 לספירת הקלואה היא הופכת להיות המשקה הראשון שמיוצא לארצות הברית ושנתיים לאחר מכן הופכת לליקר הקפה מספר אחד במקסיקו. בשנת 2002, 66 שנים לספירת הקלואה מיוצרת לראשונה קלואה אספשיאל (kahlua Especial) בעלת עוצמת קפה גדולה יותר. שש שנים מאוחר יותר מיוצרים עוד שלושה טעמים של קלואה: פרנצ' ונילה, אגוזים ומוקה. הקלואה הרגילה הינה בעלת חוזק אלכוהולי של 20%, האספשיאל מועצמת עם 36% אלכוהול וכמובן שמתיקותה פחות מורגשת, במקום זאת נותר דגש של אספרסו איכותי בפה. קלואה

איך עושים את זה?

כיוון שמדובר במתכון סודי איש האלכוהול ניסה לשכנע את אחד מאדומי העור לתת לנו רמז ולו קל שבקלים להכנת המשקה. התחבבנו על הצעיר והוא סיפר לנו שכיוון שטרם הגיע לבגרות (זאת הוא אומר לנו כשכל מה שמכסה את מבושיו הוא חבל דקיק, ונראה היה שהוא הגיע לבגרות) אסור לו לשתות את המשקה האלילי ולכן הוא פיתח גרסה משלו: 500 גרם של קפה אינסטנט יבש (לא קפוא), קילו ושלושת רבעי סוכר מגורען, 950 מל' מים, 950 מל' אלכוהול 40% (וודקה?!) ותרמיל שלם של וניל. מרתיחים את המים, מורידים מהאש ומוסיפים את הסוכר ואת הקפה. מערבבים עד להתמזגות מלאה. ממתינים עד שהמרקחת מתקררת ואז מוסיפים את האלכוהול ומערבבים. למזוג לשני כלים נפרדים, להוסיף חצי תרמיל וניל לכל אחד מהכלים ולאטום היטב. לשמור או ליישן במקום קריר ומוצל, לפחות לחודש. ככל שתתאפקו יותר כך יוטב למשקה ולכם.

ליקר הקלואה

הם מוכנים לספר שלמתכון צריך ביסודו, את פולי הקפה המשובחים שלהם (הם מתחייבים לקטוף את פולי הקפה ביד), מקלות וניל, קרמל ורום טהור מקני סוכר.

מה עוד?

בלאק רשיין (רוסי שחור Black Russian): 120 מל' וודקה איכותית ו-80 מל' קלואה וכמה קוביות קרח. מומלץ לעיתים "לסגור" עם קולה.

וייט רשיין (White Russian, הגיוני יותר לא?!): 60 מל' וודקה, 30 מל' קלואה, 30 מל' שמנת מתוקה וקוביית קרח. את השמנת מומלץ למזוג בסוף על גבי כפית וכך ייווצרו שתי שכבות, כששותים ניתן כמובן לערבב. אפשר להגדיל ולמזוג אירייש קרים במקום השמנת (יש מקומות שזה נקרא רוסי עיוור).

שור אמיץ (Brave Bull): כוס שוט, 20 מל' קלואה ו-40 מל' טקילה, לשתות ולהכניס פלח לימון לפה.

קלואה קבנה  (Kahlua Cabana): כוס גבוהה עם קוביות קרח. 80 מל' קלואה, 40 מל' וודקה, 40 מל' מיץ חמוציות, 20 מל' ליים, ו-20 מל' מי סוכר. לסגור עם שייקר ולשקשק, לקשט עם טבעת לימון.

קלואה תה (Tea Kahlua): כוס נמוכה (אולד פשיין), כמה עלי נענע מעוכים עם קרח, 40 מל' קלואה, 40 מל' וויסקי, שפריץ סודה, לערבב. מרחוק זה נראה כאילו הנך שותה תה.

היום יש גם סדרה של משקאות קלואה מוכנים, דהיינו, בקבוק משקה שמכיל את הקוקטייל: קלואה רוסי לבן, קלואה שוקולד לטה ועוד.

מידי פעם הם מוציאים גרסה של בקבוק מעוצב בצורת פסל וכשגומרים את תוכנו ניתן בקלות להופכו למעמד למנורת שולחן.

מה עושים עם זה?

כשתשתו בפעם הבאה קלואה, לפני שמוזגים הכל לקוקטייל תבקשו מנה אחת בנפרד, שימו בה קוביית קרח, תחכו דקה או שתיים, עצמו את העיניים ותתחילו לשתות, מי שמכם לא יפתח את העיניים מספיק זמן יגלה שהוא נמצא בידי לוחמי המאיה האמיצים, בעיר העתיקה שסימלה בתקופתה את יכולותיו הבלתי נתפסות של הגזע האנושי. תהנו.

אהד גניאל ohad@gosst.co.il

https://www.gosst.co.il