פורסם במגזין יין גורמה ואלכוהול במדור איש האלכוהול 36, פברואר 2012

איש האלכוהול  – מנדרין נפוליאון

זה הכל התחיל באי קטן בין איטליה לצרפת. בעיירה קטנה ששמה אז'קסיו (Ajaccio) שהיא גם בירת האי הקטן, קורסיקה (Corse) בתקופה שצרפת שלטה בחבל ארץ זה. אי יפה בים התיכון, ממש קרוב אלינו. רוב שטחו הררי והוא משופע בחופי ים, מה שהופך אותו לאתר תיירות מבוקש. מתמונת לווין האי נראה כמו ריאה שמאלית, ירוקה ובריאה. באי הקטן הזה נולדו וגדלו שני מרכיבים חשובים ביותר במשקה שאותו טעמתי.

אז'קסיו

בשלהי המאה ה-18 הגיעו המנדרינות לאירופה. מקור הפרי המיוחד בסין. הפרי חדר לאירופה דרך נמל טנגי'ר. הפרי הפך במהרה לסמל של בריאות ועושר. פרי אקסלוסיבי שמעיד על כוח. הפרי האקזוטי היכה את שורשיו באי קורסיקה ושם גדל בצורה מיטבית.

באותן השנים ובאותו אי, על שטיח רצפה בבקתה קטנה נולד לאם בשם לאטיטיה (Laetitia) בן. לילד נקרא בקיצור "נפי"(השם המלא שמור במערכת). נפי גדל כשבסמוך לביתו נמל וחוף ים מהקסומים באגן הים התיכון. אחורי ביתו השקיפו לרכס הררי וירוק. העיירה כולה בנויה על מורדות הרכס לכיוון חוף הים.

41 שנה קודם ללידתו של נפי, נולד אנטוניו פרנסואה דה פורקרוי. אנטוני לימים יהפוך להיות רופאו האישי של נפי.

דוקטור אנטוני, ברגע של חדות מחשבה ומוכוונות מטרה, החליט להשרות את המנדרינות באלכוהול ואת התזקיק לערבב עם קוניאק.

1892 היא השנה שבא תגליתו הנפלאה של דוקטור אנטוני חברה לשמו המלא של נפי ויצרה ליקר נפלא ומעניין עם שם מחייב – מנדרין נפוליאון (Mandarine Napoleon).

פרות המנדרינות הגיעו מקורסיה הלא היא עיר או אי מולדתו של נפוליאון בונפורטה, מסיציליה ומאנדלוסיה. רופאו של קיסר צרפת, רקח מהן משקה מיוחד וערב לחיך.

נפוליאון

מה עוד ניתן לומר על ליקר מנדרין נפוליאון ?

מדובר במשקה אלכוהולי ממשפחת הליקרים, יש בו נוכחות יפה של אלכוהול, 38%. ארץ הייצור היום היא בלגיה וחשוב לציין שמשפחתו של רופא הקיסר, אנטוני פרנסואה דה פורקרוי מחזיקה במתכון הסודי מאז.

הבקבוק מחורץ וכשמחזיקים אותו יש תחושה עדינה של קליפת מנדרינה. צבע המשקה כתום, דבר שמעצים את התחושה. הארומה שפורצת מהמשקה עם פתיחתו מזכירה טיול נעים בפרדס בשיא עונת פרי ההדר.

ליקר מנדרין נפוליאון נמכר ב-137 מדינות בעולם, ומוגש כמעט באותו האופן כמו ששתה אותו הקיסר הקטן גדול נפוליאון לפני 200 שנה.

את המשקה ניתן למהול ביין מבעבע ולשתות זאת כמשקה פתיח.

אחד הסיפורים אודות מנדרין נפוליאון הוא שהקיסר נמוך הקומה ראה במשקה חומר שמעורר את חשקו המיני ולכן נהג לשתותו לצד בנות לווייתו היפות.

איך מייצרים ליקר מנדרין נפוליאון ?

כמו כל דבר טוב, זהו סוד כמוס. נוכל לספר שאת הפירות המנדרין או המנדרינות הביאו מהאי קורסיקה (צרפת), סיציליה (איטליה) ואנדלוסיה (ספרד). ליבת המשקה היא קליפת המנדרינות, אליו מוסיפים תערובת עשבי תיבול סודית. ככל הנראה מתסיסים את הקליפות ליצירת תזקיק אלכוהולי, את התזקיק מערבבים עם תערובת העשבים הסודית. את המשקה מיישנים לפחות שנתיים ואז מוסיפים קוניאק מדרגת XO. הטעם העשיר יכול להתעצם עם מיישנים זאת עוד שנה. מדובר במשקה כובש על שמו של כובש גדול שהיה קטן ממדים.

מה עושים עם זה?

באתר החברה שמייצרת את הליקר תוכלו לראות שלכל שעה יש הצעת הגשה אחרת. כיוון שבישראל האקלים שלנו מעט שונה ערכתי מספר התאמות שיערבו לחיך שלנו, הישראלי (לזכר קרבותיו של נפוליאון בעכו, בה לא צלחה דרכו):

זמן השקיעה – 60 מל' ליקר מנדרין נפוליאון, מוזגים לתוך כוס נמוכה עם שתי קוביות קרח בה כתשנו מעט שתי פרוסות של מנדרינה על קליפתן.

זמן הקפה, קפה בלגי – 60 מל' ליקר מנדרין נפוליאון מוזגים לתוך כוס מאג גבוהה, רצוי מזכוכית. מוסיפים בעדינות  100 מל' קפה חם (ללא סוכר). אם יש לכם אפשרות להקציף מעט חלב, אז להוסיף 3-4 כפות של חלב מוקצף מלמעלה.

תחילתה של מסיבה – מכניסים לתוך שייקר 60 מל' ליקר מנדרין נפוליאון, 30 מל' מיץ לימון טרי, 2-3 טיפות של אנגוסטורה וקרח כתוש (יש שנוהגים להוסיף חלבון של ביצה). מוזגים לתוך כוס נמוכה. אפשר לקשט בקליפת לימון או מנדרינה.

כיוון שליקר מנדרין נפוליאון נהנה מחיוניות אלכוהולית בת 38% ניתן גם להתענג עליו עם מי טוניק, ספרייט, להוסיף פרוסת לימון לחמצמצות.

ל'פורטניוס' (התושבים של בואנוס איירס, ארגנטינה) יש מוחיטו מליקר מיוחד זה – בכוס גבוהה מועכים עלי נענע, מוסיפים חצי כפית סוכר חום. מוסיפים קרח כתוש, מוזגים 30 מל' ליקר מנדרין נפוליאון, 30 מל' רום איכותי ו-30 מל' מיץ ליים סחוט טרי. מומלץ לסגור את המשקה עם סודה או ספרייט, הכל תלוי במתיקות שאתם רוצים להשיג.

אסור לשכוח את המרכיב הישראלי – וודקה עם משקה אנרגיה. זה המקום לציין שגם את המנדרין נפוליאון ניתן למזוג לכוס עם קוביות קרח, להוסיף מעט וודקה ולמלא את הסוף במיץ חמוציות. זה נראה כמו וודקה רד בול, רק יותר טעים.

ניתן להשיג גם בחנויות הכרם ובבית המשקאות של נפתלי.

אהד גניאל