מה הקשר של הביטלס לעולם הניהול והתקשורת בארגונים?
עצות ניהוליות לתקשורת בריאה משירם האגדי We can work it out
סיפורו של מנהל ששיתף את עשייתו בהמשך הסדנה עם המוסיקה והשיר - הצלחה מפתיעה
וקצת על הקשר של אחריות עם השיר Hey Jude
ניהול תקשורת ומערכות יחסים בארגונים, מה הקשר של הביטלס?
ניהול תקשורת ומערכות יחסים בארגונים – אמ&לק ניתן לקפוץ מיד לפסקה הבאה עם התובנות הניהוליות. בחלק הזה ניתן הרקע לחשיבה.
הכל התחיל במפגש סדנה לפיתוח מנהלים
כמרצה ומנחה לקהל של מנהלות ומנהלים, בארגונים, באוניברסיטאות, בכנסים, אני מוצא חשיבות רבה ביכולת של המשתתפים לפעול וליישם לאחר שהקשיבו לרעיון ולתוכן. החשיבות היא כל כך גדולה שרבים מהמסרים שמועברים עוצבו כדי שיהיה אפשר ליישמם כבר למחרת היום. כאן כל מרצה או מנחה מנוסים נתקלים בסגנונות למידה וביכולות העמקה והבנה מגוונים ביותר. באחד ממפגשי פיתוח מנהלים, פנתה אלי מנהלת והחמיאה, שהדרך שהעברתי את הכלי הניהולי, ממש מתנגנת לה בראש וקל לה לזכור את זה. היא הוסיפה שלא פעם מצאה רעיונות טובים לניהול בהקשבה לשירים.
אז החלטתי שנכון לשלב מוסיקה בחלק מהמפגשים ומההרצאות. מוסיקה מסייעת להעביר מסרים. כנער האזנתי רבות לביטלס, כך שקל היה לי להריץ בראשי את השירים ולחפש משמעויות שניתן לחבר לתוכן הניהולי שלנו, באימ הדרכות. כך הגעתי אל השיר האגדי We can work it out של הביטלס. "אנחנו יכולים לפתור את זה". כידוע לכל, מערכת היחסים בין ג'ון לנון לפול מקרטני ידעה ירידות ומורדות 😊.
יחד עם זאת הם הצליחו לאורך שנים לעבוד ביחד, לכתוב ביחד, לשיר ביחד ולהיות אחת מהלהקות אם לא הלהקה. השיר הזה נראה כאילו נכתב כדי לפתור איזה ריב ביניהם. בהמשך גם אשתף במקרה שהציג מנהל שעבר מפגש סדנה לפיתוח מנהלים שהשתמשתי במוסיקה בכלל ובשיר הזה בפרט.
עצות ניהוליות לתקשורת ומערכות יחסים בריאות בעבודה
עצה ראשונה היא לקרוא את השיר בעודו מתנגן ברקע.
נסה לראות זאת בדרכי
בזמן שאתה רואה זאת בדרכך אתה לוקח סיכון שאהבתנו בקרוב תעזוב
חשוב על מה שאתה אומר
אתה יכול לטעות ועדין לחשוב שזה בסדר
חשוב על מה שאני אומר
החיים קצרים מידי ואין זמן לריבים ומלחמות חברי
אבקש זאת שוב,
נסה לראות זאת בדרכי
אנחנו יכולים לפתור את זה
ג'ון לנון ופול מקרטני
Try to see it my way
While you see it your way
Run the risk of knowing that our love may soon be gone
Think of what you're saying
You can get it wrong and still you think that it’s alright
Think of what I'm saying
Life is very short, and there's no time
For fussing and fighting, my friend
I will ask you once again
Try to see it my way
We can work it out
We can work it out
John Lennon & Paul McCartney
לפני מספר שנים, במסגרת תהליך פיתוח מנהלים ואחרי שהיה מפגש שעסק בממשקי עבודה ובניהול תקשורת ומערכות יחסים בארגונים. מפגש בו עסקנו בליבת הדברים ונעזרנו במוסיקה ובשיר האגדי We can work it out. הפתיע אחד המנהלים בסיפור הבא.
"אחרי המפגש החלטתי לטפל בסוגיה ניהולית שעד כה הטרידה אותי אך הטיפול שלי בה לא הצליח. יש לי שני סגנים, שניהם מעולים, הם שונים מאוד וכל הזמן מתחרים האחד בשנייה. לא משנה מה עשיתי, כולל פעולות שאינן עבודה, כמו להזמין אותם לברביקיו אצלי בבית או שיחות נפרדות עם כל אחת ואחד מהם, זה לא השתנה. האגו ניצח והם עסקו בתחרות שלדעתי פגעה לא רק ביכולות של המחלקה אלא גם בעובדיהם. הכנתי את עיקרי הדברים לישיבה וחשבתי שאתחיל את הישיבה עם השיר. הם נכנסו לישיבה השבועית שלנו. אמרתי להם שאני רוצה לעסוק בנושא שהכי מטריד אותי, מערכת היחסים ביניהם. בקשתי שנפתח את הראש ושנאזין לשיר, נאזין לכל מילה ומילה שבו ורק כשיסתיים נראה איך פותרים את הסוגייה. הפעלתי את הנגן במחשב, הגברתי את הרמקולים… התחילה המנגינה ואז המילים Try to see it may way. Do I have to keep…".
בסוף השיר, הבטתי אל שניהם ושאלתי מה אנחנו עושים? שניהם חייכו והשיבו לי: "הבנו. צודק. אחלה שיר."
בפגישה לא עסקנו בכך אלא במשימות של השבוע (לבקשתם). למחרת ומתוך סקרנות שאלתי את הסגנית שלי, מה הם עשו אחרי הפגישה, היא חייכה אלי ואמרה תוך כדי קריצה, "אתה יודע, פשוט הבנו ש-We can work it out".
נמליץ גם לקרוא על אנושיות בניהול.
על הקשר של אחריות עם השיר Hey Jude
אנקדוטה נוספת שאליה הגעתי בזכות ההסכת המצוין של כאן88 שכתב והגיש רוני ורטהיימר על ג'ון לנון הוא הסיפור על השיר המקסים והמרגש Hey Jude. שיר מעודד שמציג עתיד טוב יותר, שיהיה בסדר. שיר כל כך מיוחד שברגע שמבינים שהוא נכתב לבנו של ג'ון מאשתו הראשונה או גרושתו הטרייה, מקבל משמעות גדולה יותר. על האחריות שקיימת למרות ועל אף. נכון שג'ון ופול היו במערכת יחסים מאוד מורכבת. יחד עם זאת כשג'ון התגרש מי שהגיע לביתו לסייע היה "הדוד פול". בדרכו חזרה משם ואחרי שיחה עם ג'וליאן, בנו של ג'ון, הוא כתב את השיר Hey Jules שהפך ל-Hey Jude. שיר מנחם שמציג עתיד טוב יותר אם רק ניתן לו להגיע.
נמליץ לך לקרוא על תרבות ארגונית ומדוע היא הקסם האמיתי לגיוס, פיתוח ושימור עובדים.
יש מאמר מקסים על סגנונות תקשורת "אתה תן או ג'ירף? על ניהול ותקשורת בהייטק" שכתב הפסיכולוג החברתי, זיו אלרון מאימ.טק.