איש האלכוהול 38, אפריל 2012 גיליון 166
איש האלכוהול – בלאק ראשן וויט ראשן (Black Russian, White Russian)
הקור חודר לעצמות, הכיכר הומה אדם, רעש והמולה, הקהל הרב שהתאסף הופך להמון משולהב. כובעי הצמר הכהים מתבלטים על רקע השלג היורד, הלמות פרסות הסוס נשמעות למרחוק, שערי הברזל המוזהבים נעקרים ממקומותיהם, תחי המהפכה! ויוה לה רבולוסיון, Да здравствует революция! קטע מיומן המסע של היסטוריון האלכוהול אלמוני שהגיע לידי…
בדומה לרוח המחאה בקיץ 2011 שפיעמה ברחובות תל אביב, בעיקר סביב רחוב רוטשילד הנדיב כך גם קרה גם במהפכת אוקטובר. היא נקראת מהפכת אוקטובר למרות שהיא התרחשה בשביעי לנובמבר. הרוסים חיו לפי הלוח היוליאני באותה תקופה. זאת הייתה מעין מהפכת המשך למהפכת פברואר. השלטון של הצאר ניקולאי השני הועבר לגאורגי לבוב. בכך נגדע שלטון הצארים בן חמש מאות השנה. במהפכת אוקטובר הפילו הקומוניסטים בהנהגתו של ולדימיר איליץ', הידוע כ-לנין את שלטון הליברלים הקצר (שהיה זה שהחליף את הצאר בתחילת אותה השנה).
הצאר ותומכיו לא קיבלו את הרעיון להחליפם באהדה רבה. תומכיו, הצבא להבן, לחמו בבולשביקים שלרשותם עמד הצבא האדום (צבא קומוניסטי). שם נכון יותר היה יכול להיות הצבא הצבעוני כיוון שהוא היה מורכב מערב רב של אנשים, אידיאולוגיות ומעמדות. מלחמת האזרחים גבתה מחיר גבוה ועד לשנת 1920 נמחה מעל פני האדמה הצבא הלבן.
זהו סיפור מדהים על הרקע לשמו של אחד או שניים מהקוקטיילים הנמכרים ביותר בעולם – רוסי לבן, וייט ראשן (White Russian) ואחיו השחור. להיסטוריה יש נטייה להיות רב תחומית וככזאת היא מאפשרת את ההתפלספות על עובדות לכאורה, האם הוויט ראשן קדם לבלאק ראשן (Black Russian)?
מה עוד ניתן לומר על וויט ראשן (White Russian)?
שמו מוזכר לראשונה במילון האנגלי של אוקספורד במהדורה שיצאה בנובמבר 1965. שם מתואר קוקטייל מתקתק שהופיע בקליפורניה, נלקח ככל הנראה מאייטם בעיתון האוקלנד טריביון (Oakland Tribune): "מנה של סאוטרן, וודקה וקרם (סאוטרן במשמעות של סאוטרן קופי – מותג ליקר קפה)". הקשר לסיפור המהפכה ולצבא הלבן הוא אחת ה"אמיתות" אודות שמו של המשקה. יש היסטוריוני אלכוהול שגורסים ששמו של המשקה נובע מהמשקה האלכוהולי המזוהה עם רוסיה, הוודקה וכיוון שצבאו לבנבן בעקבות הוספת הקרם (שמנת) הוא גם נקרא לזכרם של חיילי הצבא הלבן. המשקה צבר פופולאריות עוד לפני צאתו של הסרט ביג לבובסקי לאקרנים. בו ה"דוד" (Dude) שותה אותו בכמויות בלתי נתפסות. אין ספק שעל הסט של הסרט היה שמח.
מה עוד ניתן לומר על הבלאק ראשן (Black Russian)?
כאן הסיפור הולך ומסתבך, האזכור הראשון לקוקטייל מגיע מברמן בלגי, גוסטב טופס. גוסטב עבד במלון מטרופול בבריסל, בשנת 1949 ושם רקח ככל הנראה לראשונה את השילוב המנצח של וודקה איכותית (עם נשמה רוסית) וליקר קפה בכוס "אולד פשן" (כוס נמוכה) עם קוביות קרח. הקוקטייל נרקח לכבודה של שגרירת ארה"ב בלוקסמבורג פרל מסטה – האישה ידעה ליהנות מהטיפה ה(לא כל כך) מרה. על פי הסיפור הזה קדם הבלאק ראשן לוויט ראשן.
עוד זה מדבר וזה בא – דרטי בלאק ראשן (Dirty Black Russian), נוצר מ"סגירת" הקוקטייל במשקה התוסס החום – קוקה קולה.
המתכון המסורתי מורכב מיחס 50 מל' וודקה איכותית, 20 מל' ליקר קפה (אני ממליץ בחום על הקלואה), אותם מוזגים האחד אחרי השני לכוס עם קוביות קרח ומוסיפים מעט קוקה קולה מלמעלה.
איך ניתן ליישב את הסוגיה מי היה הראשון, הלבן או השחור ואם בכלל הוא היה רוסי?
תחילה יש לרקוח קרם קקאו: לקערה מכניסים 5 כפות קקאו גדושות ואיכותיות, לאט לאט ותוך כדי בחישה מוזגים 400 מל' וודקה (אפשר ללגום מידי פעם מהבקבוק), כשהקקאו מתמוסס כליל, מוסיפים 100 מל' סירופ סוכר (ולוגמים עוד קצת ממה שנשאר בבקבוק הוודקה), לתוך התערובת מוסיפים את תוכנו של תרמיל וניל. מערבבים היטב ומוזגים לתוך בקבוק. מניחים במקום קריר ומשקשקים מידי כמה ימים. לאחר שבועיים מפסיקים לשקשק ולנער ונותנים לבקבוק לעמוד עד שכל המשקעים נחים על התחתית (בין 20 ל-30 יום). מוזגים בעדינות לבקבוק נקי מבלי שהמשקעים יעברו. למען הסדר הטוב אמליץ להשתמש בחיתול טטרה (חיתולי בד של תינוקות).
אם פעלתם ע"פ המתכון כבר לא משנה לכם מי היה ראשון הלבן או השחור העיקר מה עושים עם הקרם קקאו – נכון?
וויט טרוצקי – בכוס אולד פשן מניחים 3 קוביות קרח, מוזגים 50 מל' וודקה איכותית, באמצעות כף הפוכה מוזגים 50 מל' קרם קקאו ביתי שהכנתם מעל לוודקה, לאחר מכן מוזגים 50 מל' שמנת מתוקה באותו האופן. ניתן לקשט בתלתלי שוקולד.
מה עושים עם זה או איך מכינים את הקוקטיילים?
וויט ראשן – לכוס אולד פשן עם שתיים שלוש קוביות קרח, מוזגים 60 מל' וודקה איכותית, מניחים כף הפוכה מעל לוודקה שבכוס, מוזגים בעדינות 40 מל' ליקר קפה (רצוי קלואה Khalua או טיאה מריה Tia Maria) על הכף, מוזגים 30 מל' שמנת מתוקה באותו האופן.
שדרוג אירי לוויט ראשן – ההתחלה דומה, כוס אולד פשן עם שתיים שלוש קוביות קרח, מוזגים 60 מל' וודקה איכותית, 40 מל' ליקר קפה, 30 מל' ליקר אייריש קרים בייליס.
וויט ראשן יוטבתה – את השמנת המתוקה מחליפים בחלב בטעם וניל שך קיבוץ יוטבתה. אפשר גם לרגישים ללקטוז להשתמש בחלב סויה וניל.
לנין ראשן – לכוס אולד פשן עם ארבע חמש קוביות קרח, מוזגים 50 מל' וודקה וניל איכותית, 25 מל' ליקר קפה קלואה, וסוגרים עם מעט קולה לימון. ניתן לקשט בתלתל מקליפת לימון או תפוז.
דארק סטלין – לכוס אולד פאשן עם 4 קוביות קרח כתושות, מוזגים 60 מל' וודקה פרמיום, 30 מל' ליקר קפה קלואה, 15 מל' ייגרמייסטר וניתן לקשט עם סוכריית ליקריץ. לשתות רק עם הבעת פנים מבעיתה.