פורסם במגזין "יין, גורמה ואלכוהול", מאי 2009 / אהד גניאל
רום כציון דרך בנדודיו של איש האלכוהול – נציג כחול לבן מעבר לים
יום העצמאות הוא יום חשוב לאיש האלכוהול. איש האלכוהול היה ועודנו איש רב פעלים, אידיאליסט ופטריוט צעיר וכאשר משפחתו מנתה שלוש נפשות והרבה בקבוקים החליט לנסות את מזלו מעבר לים. כאדם חדור אידיאלים הקפיד לצאת את הארץ מטעמה ובשמה וכך קרה שבכל כמה שנים עקר איש האלכוהול את משפחתו, ארז את חבריו האלכוהוליים ועבר למדינה, שפה, אנשים, מזג אוויר מנהגים ותרבויות אחרים. הגילוי המדהים היה שהמבדיל העיקרי בין כל המקומות נעוץ בשורשי התרבות כאשר נדבך מרכזי בה הוא המשקה האלכוהולי המקומי. אני סבור שאם היה משרד ממשלתי לקידום תרבות האלכוהול בארץ ישראל הוא ודאי היה מעניק לאיש האלכוהול תואר שגריר או לפחות קונסול כבוד. איש האלכוהול ייצג את ציבור השותים בגאווה ובכבוד גדול.
המקום הראשון אליו נשלחנו היה מדינה באמריקה הלטינית, למרות שארזנו את כל הבקבוקים בצורה יסודית מאוד הופתעתי לראות כיצד במהלך הטיסה הופיעו מיניאטורות של אותם הבקבוקים ממש והוגשו כלאחר כבוד לאיש האלכוהול אשר ישב לצידי וניסה במרץ לומר בשפה לטינית היכן נמצא הפאב הקרוב ביותר? (דונדה אסטה אל בר מס סרקנו?). איש האלכוהול הינו אדם רציני ולכן היה עליו ללמוד את מנהגי המקום וכך קרה שבתוך זמן קצר מאוד נהייה צפוף בתיבת האוצר וחלק מהבקבוקים שטרם נפתחו ניתנו כמתנות כדי לפנות מקום למיטב המותגים של חברו האלכוהולי החדש של אבי, איש האלכוהול.
החבר האלכוהולי המדובר הוא הרום, לא מדובר על עוד משקה שמזוקק מתוצריו של קנה הסוכר אלא על משהו אחר. ככל הנראה תחילתו באי קריבי קטן בשם ברבדוס (פחות מ-300,000 תושבים על פיסת אדמה קטנה פי 48 ממדינתנו), משם כמו אש בשדה קוצים התפשט הרום לארצות דרום ומרכז אמריקה. הרום נעשה מתוצרי לוואי של קנה הסוכר שהם: מיץ קנה סוכר ודבשה (Molasses, נוצרת בתהליך הפקת גבישי הסוכר) וזיקוקם. למיץ קנה הסוכר ולדבשה מוסיפים שמרים ומים כדי שאלה יתססו. צבע הרום מושפע ממהירות התסיסה (ככל שארוך יותר התהליך כך יהיה כהה יותר המשקה, רום בהיר הוא עד יום וחצי לעומת 12 יום לרום זהוב. יש מקומות שמוסיפים דונדר, שאריות מהזיקוק הקודם, לרום הכהה). השלב הבא הוא הזיקוק ורוב היצרנים היום משתמשים במזקקת עמוד (Coffey Still, Column Still) אך יש עוד מעטים שפועלים עם זיקוק דודי בעיקר למוצר שמיושן שנים רבות. מדובר בכמה עמודים מאוד גבוהים (עשרה מטרים בערך) שבהם מועברת העיסה ובסוף התהליך מתקבל נוזל בחוזק 90% אלכוהול. הנוזל מדולל במים ומועבר ליישון של לפחות שנה בחביות עץ, רום איכותי ובעיקר כזה שעבר זיקוק דודי (כפול) יכול להתיישן גם 12 שנים. היישון נותן חלק מהצבע לרום. לאחר היישון מערבבים שוב עם מים לקבלת משקה בחוזק של 40% אלכוהול (בקובה הערבוב האחרון נקרא Toque, נגיעה, כאשר הכוונה היא למגע האחרון. את הרום הבהיר מסננים לקבלת צבע אחיד ולבן ובמקרה של רום זהוב מוסיפים קרמל (שוב מוצר שקשור לקנה הסוכר כך שניתן לומר שהכל מחומרים טבעיים אפילו הצבע). את המוצר הנפלא הזה מכניסים לבקבוק. שלושת סוגי הרום הם הלבן, הזהוב והכהה. רום
איש האלכוהול תמיד הדגיש שכאשר הרום היה בחיתוליו הוא היה חלק מ"המסחר המשולש": את קני הסוכר והדבשות שהפיקו בקריביים שלחו ל"עולם החדש" לזיקוק וייצור רום. כאשר עלה הביקוש והיה צורך בעוד ידיים עובדות שלחו אוניות עם רום לאפריקה ואלא חזרו עם עבדים במקום הרום. היום אפשר לשתות את הרום שלידתו בחטא והתבגרותו בזכות, בכיף וללא חרטה.
מותג הרום המוכר והנמכר ביותר בישראל הוא הבקרדי. כיאה למדינה צעירה וקטנה בואו נכיר מותגים וסוגים טעימים ונחבאים אל הכלים: מאיירס כהה מקורי (Myers's Dark Original) רום ג'מאיקני עם ארומה של שוקולד וקפה – ולמי שלא יודע צעדים של ריקודים לטיניים, הוא מומלץ לשתייה והרגליים… רוקדות מעצמן. רום אחר מהאי הנפלא הזה הוא אל טיבורון (הכריש), מדובר ברום שהוא על גבול הליקר, חמאתי ועוצמתי שמגיע ל-46% אלכוהול, לא ניתן להתעלם מטעמו גם אחרי שכבר עברו דקות אחדות. על הפקק סוגרת שעווה הוא מגיע עטוף וקשור ועם מטבע לקישוט ועליו ריקוע של כריש – ממש טקס הסרת הלוט, אחרי הכנה כזאת חייבים לפתוח ולטעום ואולי להתנדנד ממש כמו יורד ים. האחרון הוא הקרוזאן קרים רום (Cruzan Rum Cream) שהוא תערובת שמזכירה את האייריש קרים עם טעמי וניל וקרמל חזקים.
יום העצמאות שלנו הוא תמיד סיבה למסיבה, את בקבוקי המכבי האגדיים אפשר להחליף בבקבוק רום טוב, כיוון שיש ילדים בסביבה תמיד יש קוקה קולה, מנגל לוהט ונתחי בשר נוטפים – ותאמינו לי שזה לא בגללי – כוס חד פעמית, רום, קולה ומעט קרח והתיאבון מיד נפתח.
למי שטורח בשבת אז כדי לנסות ולהכין בבית דאקירי משובח: cc120 רום בהיר, cc60 ליים, כפית סוכר והכי חשוב מיץ אבטיח (מהבלנדר, את הקרח ניתן להוסיף לבלנדר). אפשר להכפיל את הכמויות כדי להכין בקבוק של המשקה ולצאת לפארק הירקון או לאי תנועה (תלוי בשעת היקיצה) ולפתוח שולחן.
לאוהבי הקיץ אפשר להציע את הוואי כחול: cc40 של רום, cc40 של וודקה, cc30 של קרקאו כחול, cc160 של מיץ אננס ומעט סוואר, לשקשק עם קרח ולמזוג. אפשר למזוג עם הקרח.
ומכיוון שמדובר בעצמאות אז מה יותר טוב מהמשקה הלאומי של ניקרגואה – מקואה (macua, אגב מדובר בשם של ציפור מקומית). בכוס גבוהה, cc120 של רום ("פלור דה קאניה", פרח קנה הסוכר, זה הרום הניקרגואי), cc120 מיץ גויאבה (קיץ לא?!), cc60 מיץ לימון טרי, מעט סוכר לפי הטעם, לשקשק עם קרח ולמזוג. כדאי לקשט עם פלח תפוז מפולט.
חג עצמאות שמח הו הו הו