איש האלכוהול – ארמניאק
דמדומי ערב מציצים מהחלון, בריזה נעימה נושבת אל תוך החדר, מרעידה את מובייל הזכוכית שמשתלב בשירו של ז'ו דסאן, "ואם לא היית קיימת", שמתנגן ברקע. דסאן הוא זמר צרפתי יהודי שפשוט מכיר את ההרגשה הנפלאה שמצאת את האחד, היחיד והמיוחד. האוויר ספוג בריח האפייה הנהדר. זוגתו של איש האלכוהול אפתה עוגיות תחרה עדינות ונפלאות. אני נוגס בעוגית התחרה, קראאנצ' נשמע והעוגיה הפריכה נשברת אל תוך פי. הטעם … מתקתק ומוכר.
Et si tu n'existait pas,
Dis-moi pourquoi j'existerais.
Pour traîner dans un monde sans toi,
Sans espoir et sans regrets.
Et si tu n'existait pas,
Dis-moi pour qui j'existerais.
Des passantes endormies dans mes bras
Que je n'aimerais jamais.
ואם לא היית קיימת
אמרי לי למה שאהייה אני?
בשביל להיגרר בעולם בו אינך?
בלי תקווה ובלי חרטה?
ואם לא היית קיימת
אמרי לי בעבור מי אתקיים אני?
עבור עוברי אורח שירדמו בזרועותיי?
אותם לעולם לא אוהב?
מילות השיר חברו אל טעמה המוכר של העוגיה והעלו את השאלה: "יפה שלי, העוגיות החדשות שאפית נפלאות אך טעמן כה מוכר, ממה הן עשויות?" היפה שאיתי, בת זוגו של איש האלכוהול הצביע על בקבוק הארמניאק שעמד על השיש.
מה זה בכלל?
הארמניאק (Armagnac) הינו הברנדי הראשון בתבל. הארמניאק הומצא לפני למעלה מ-600 שנים. ככל הנראה מאתיים שנה לפני המצאתו של הקוניאק.
איך עושים את זה?
חבל ארמניאק גובל באוקיינוס האטלנטי במערב ומדרומו חבל הבאסקים. מדובר בדרום מערב צרפת, שנקרא גם גסקוני. בכדי שהברנדי יוכל להיקרא ארמניאק הוא חייב להיות מיוצר בחבל ארץ זה, ששוכן בין נהר אדור (Adour) לנהר גרון (Garonne). כמו הברנדי גם הארמניאק מתבסס על הענבים.
הענבים הופכים ליין ועוברים זיקוק מעט שונה מהזיקוק שעובר הקוניאק. מדובר בזיקוק "עמודים" שהוא שילוב של זיקוק דודי עם זיקוק רציף (על הקוניאק ניתן לקרוא בטור של איש האלכוהול בגיליון 137 של יין גורמה ואלכוהול' "הקשר בין מוסיקה קלאסית, טבק ואלכוהול – אליבא דאיש האלכוהול"). הענבים שנחשבים לתערובת הארמניאק הם: קולומברד, בקאו, פול בלאנש ואוני לבן.
לאחר הזיקוק המשקה עובר יישון, בחביות עץ אלון. אדגיש שהקוניאק עובר יישון בדומה לארמניאק כיוון שהארמניאק הוא הבכור. במהלך היישון משתלבים הטעמים, יש תהליך של אידוי שקיבל את השם: "חלקם של המלאכים".
כשאחוז האלכוהול מגיע לכדי 40% ניתן להעביר את המשקה לבקבוקי זכוכית לאחסנה, שמם של בקבוקי הזכוכית הגדולים הוא "דאם ז'אן" (Dame Jeanne). משלב זה הארמניאק מפסיק את תהליך היישון וניתן להוציאו אל השווקים תוך שנה.
פיקוח על כל התהליך מבוצע ע"י ארגון הארמניאק, המשרד הלאומי הבין מקצועי לארמניאק (BNIA – Bureua National Interprofessional de l`Arnagnac).
הארמניאק מתאפיין בטעמי וניל, פירות, קרמל וריחות של פרחים. האלכוהול בו מורגש מאוד.
דרגות הארמניאק:
VS – מדובר על תערובת ארמניאק שמורכבת מתזקיקים שהתיישנו לפחות שנתיים בחביות עץ.
VSOP – חייב להית מיושן לפחות חמש שנים בחביות עץ.
XO – מתחיל מיישון של שש שנים בחביות עץ.
כשכתוב "אור דאג'" (Hors Dage) הכוונה היא שהמרכיב הצעיר ביותר בארמניאק יושן לפחות עשר שנים.
נוסף לכך יש ארמניאקים שמיוצרים מבציר אחד, ונקראים Vintage.
מה עוד?
כבר במאה ה-14 אחד הקרדינלים של הכניסה שהתגורר באזור טען שיש ברשותו כ-40 סוגים של ארמניאק. באותה תקופה המשקה נודע בזכות סגולות המרפא שלו, החל מפתרון לבעיות עיניים ועד לתעוקות לב ושאר מחלות.
מותגי ארמניאק מוכרים בישראל:
ארמניאק סנט ויואן (Saint Vivant) – ניתן לזהותו בקלות כיוון שצוואר הבקבוק שלו נוטה הצידה.
ארמניאק מרקיז דה מונטסקייה (Marquis De Montesquiou), חברה שהוקמה רשמית רק במאה הקודמת אך טוענת לשורשים מהמאה ה-15.
ארמניאק קלה דה דוק (Cles De Ducs), נחשב לאחד הארמניאקים המפורסמים בעולם ויש הטוענים לטוב שבהם.
ארמניאק סמפה (Sempe) שסמל המפתח הוא זיכרון לשורשי המשפחה שטוענים לקשר עם הקדוש פייר שנחשב היה לנושא מפתחות גן העדן. בבעלות המשפחה גם הכרמים וגם המזקקה עצמה, מה שמאפשר שליטה מלאה על תהליך הייצור.
ארמניאק מזייר (De la Maziere), ארמניאק פרינס דה קונה (Prince de Conde) ויש עוד רבים בעיקר כיוון שיש הרבה יצרנים קטנים בחבל ארץ זה.
מה עושים עם זה?
חטיפי ארמניאק: מצרכים – 120 ג' חמאה, 2 כפיות מייפל, 120 ג' סוכר חום, 120 ג' קמח רגיל, מעט זנגויל טחון וכף ארמניאק. אופן הכנה – ממיסים את החמאה יחד עם המייפל והסוכר. מוסיפים את הקמח, הזנגוויל והארמניאק אט אט. כשזה הופך לעיסה אחידה מניחים בעזרת כף על תבנית אפייה משומנת (רצוי לעשות זאת בכמה סבבים במקרה ורוצים שהעוגיות יצאו מעוצבות). מכניסים לשמונה דקות לתנור בחום 180 מעלות. מוציאים מהתנור, כשהעוגיה עוד חמה יש להניח אותה על מערוך משומן ולתת לה את צורתה העגלגלה.
למי שרק מתחיל נכון יהיה לנסות את הקוקטייל הבא: 40 מל' ארמניאק, 30 מל' מיץ ענבים, 10 מל' מיץ תפוזים. לשקשק עם שתי קוביות קרח ולמזוג לכוס מרגריטה. אפשר לקשט עם תלתל שוקולד.
גסקוני קוסמו – 40 מל' ארמניאק, 20 מל' טריפלסק, 20 מל' מיץ חמוציות, 20 מל' מיץ ליים. משקשקים עם קרח ומוזגים. מעולה כאפריטיף.
ארמניאק סתוי – כוס פלוט (שמפנייה), ענף רוזמרין ופלח לימון. שופכים מעט ארמניאק על הרוזמרין ומציתים את הענף לרגע ומכבים. מניחים את הענף בתוך הכוס יחד עם פלח הלימון. בשייקר מערבבים 40 מל' ארמניאק, 20 מל' מיץ לימון סחוט טרי, כפית סוכר. משקשקים ומוזגים עם שתי קוביות קרח לכוס הפלוט.
אם מקשיבים למילות השיר מבינים שהמשורר והזמר היהודי, ז'ו דסאן, חייב היה ללגום מהמשקה המוצלח, אחיו הבכור של הקוניאק – הארמניאק. כמו שאמר רימונד צ'נדלר אלכוהול דומה לאהבה. הנשיקה הראשונה היא קסם, השנייה קרבה, השלישית שגרה אחרי כן אתה פושט את בגדיה של הנערה.