מדדי ביצוע והצלחה
מדדי ביצוע ומדדי הצלחה האם זה חייב להיות? מה קורה כאשר המדדים לא ברורים? או לא שקופים? כיצד זה משפיע על יכולתו של ארגון לשפר את ביצועיו? להשיג את מטרותיו? איך זה קשור לשחיקה, חוסר הערכה, בקשות להעלאת שכר וגם התפטרות באמת או התפטרות שקטה?
מדדי ביצוע והצלחה – מה זה בכלל?
מדדי ביצוע והצלחה נקראים כך בשל ייעודם, תכליתם. מדובר כלים ניהוליים שמעניקים לנו מידע תוך כדי התהליך על השגת היעדים והמטרות של הארגון. במילים פשוטות עד כמה אנו קרובים להצלחה. בשימוש מושכל וראוי, מדובר בכלי ניהולי ראשון במעלה לזיהוי מחד גיסא, עוצמות וחוזקות בארגון, באנשיו, בתהליכים ומאידך גיסא את החולשות, חסרונות או המקומות שבהם דרוש שיפור. כל זאת תוך כדי הפעולה ו/או התהליך ולא בסופו ובדיעבד.
יש מקומות שמדדים אלה נקראים מדדי ביצוע ובקרה. אנחנו באימ.הדרכות מתייחסים למדדים כתמרורי דרך שמסייעים לאדם בארגון, עובד או מנהל, לאמוד את מידת התקדמותו להשגת יעדיו ומטרותיו. המדדים מאפשרים לא רק לחבר בין המטרה הארגונית הגדולה לבין "רצפת הייצור", אלא גם לחבר את הקצוות הארגוניות ובכך לייצר תחושת השפעה ומשמעות גדולה יותר בקרב אנשי הארגון. ניתן רק לדמיין איך מרגיש אדם בארגון שיודע מה עליו לעשות כדי להשפיע, כדי לתרום, כדי להיות מוערך ולהביא את סט כישוריו, ניסיונו ומקצועיותו לכדי מימוש.
כשמדדי הצלחה וביצוע אינם ברורים – מה הסכנה?
חשוב להפנים שכאשר הדברים לא ברורים ונהירים, נוצרת פרשנות בארגון. הפרשנות לעולם תהייה שלילית וקיצונית יותר מהמציאות. כך קורה שיש מנהלים שמרגישים שהאדם שקודם, לא ראוי, כי בהשוואה אליהם נראה שהוא פחות מועיל / משמעותי / משפיע או שהעובד שקיבל פרס או בונוס גדול אינו מי שהרוב חושבים שמגיע לו וכד'. כשטאלנט מגויס לארגון ואחרי ארבעה חודשים חושבים לסיים את העסקתו. כשעובדת ותיקה מתוסכלת שלא קבלה הערכה על העבודה המאומצת שביצעה ומנהלה הישיר, בכלל לא שבע רצון מתפקודה בתפקידה, שאותו היא לא מבצעת כראוי בלשון המעטה.
עובדים ומנהלים שלא יודעים על מה הם נמדדים, עלולים להשקיע, להתאמץ, להתמקד, ליזום – במקומות שהם לא אמורים. דבר שיוביל לתחושה של חוסר סיפוק ושחיקה מוגברת בשל המאמץ.
המקרים הפשוטים יותר הם כאשר אין שפה משותפת וברת השוואה בין אנשי הארגון בשל היעדרם של מדדי ביצוע או הצלחה. למשל מנכ"ל שפנה אלינו לייעוץ על משנה למנכ"ל שנראה כהבטחה גדולה בעת גיוסו. ולדעת המנכ"ל אינו עומד היום בעומס ובמצופה ממנו. בעוד שהמשנה למנכ"ל מרגיש שכל הניהול עבר אליו והמנכ"ל רק עם המשקיעים. או סמנכ"ל מכירות שמתייעץ טרם פיטוריו של אחד ממנהלי המכירות שהינו המוביל בתוצאות, בשל התנהגותו והתייחסותו המחפירה לעמיתיו.
חוסר הערכה, בקשות להעלאת שכר ועוד סימנים מתרימים
זה יכול גם לבוא לידי ביטוי בחוסר בתחושת הערכה של עובדים ומנהלים. בכך שלא חוגגים הצלחות ועוד.
ללא מדידה לא ניתן להציג לעובדים היכן הם נמצאים ביחס לביצועיהם, ביחס לעמיתיהם וביחס למטרות הארגון. יש מורכבות במתן משוב ופידבק כי אין בהירות לגבי מדדי ההצלחה – אין נתונים עליהם אפשר להתבסס. מה שהופך את תהליכי המשוב למבוססי תחושה יותר מאשר מידע. או כמו שאמר מנכ"ל אגדי, אדוארד פינטו, "אני מעדיף רישום על רושם". מומלץ לקרוא על תרבות של משוב.
כשאין מנגנוני מדידה והערכה, לא באמת ניתן לשפר, להוקיר, לשבח ובוודאי גם לא לדעת "בעצמי" אם אני בכיוון או לא. מצב שהוא קרקע פורייה לתסכול, שחיקה ועבודה מאומצת ולאו דווקא יעילה ופרודוקטיבית. מכאן הדרך להתפטרות השקטה (תופעה שבה עובדים מבצעים את המינימום הדרוש) או לגרסה האלימה יותר, פשוט להתפטר ולעזוב, נסללה.
איך מגדירים מדדי ביצוע והצלחה?
הגדרת המדד חייבת להיות פשוטה, ככל שהמדידה מורכבת יותר, כך הסיכוי שישתמשו בה, נמוך יותר. מדד הינו ערך המייצג את עוצמתו או רמתו של מאפיין בעבודה, בניהול או בתהליך מסוים. כך ניתן להשוות בין העוצמות השונות שבו הערך בה לידי ביטוי. כמה דוגמאות:
ברשת מרכזי שירות בענף הרכב, בחרנו שלושה מדדי ביצוע והצלחה מרכזיים:
נוכחות
כמה שעות בכל משמרת / יום, נוכח הטכנאי. מדד שרבים הרימו גבה, כי זה די ברור שמי שלא נמצא בעבודה לא מייצר דבר. יחד עם זאת המדידה לארגון היא חשובה. ארגון שבו מרבית עובדיו ומנהליו, נוכחים, הוא בעל סיכוי גבוה יותר להגיע לתוצריו העסקיים.
נצילות
כמה שעות מנוצלות לעבודה עצמה מתוך השעות של הנוכחות. בחרנו במדד הזה כי הוא פשוט, הוא קל למדידה וזמין. בכל מרכז שירות בישראל מופעל "שעון" (נקרא קלוקינג) ברגע שהטכנאי עובד על הרכב. כך נוכל להבין כמה שעות מנוצלות לעבודה עצמה. סביר שמשמרת של 9 שעות תספק לנו לפחות 7 שעות של נצילות.
עד כמה מדד הביצוע הזה חשוב לשיפור ותיקון?
אז ברגע שהתגלו טכנאים שהנצילות שלהם נמוכה, האינסטינקט של המנהלים היה לבוא אליהם בתלונות ואנו הצגנו זווית אחרת. יתכן שהם מציגים נצילות נמוכה לא מתוך עצלות אלא מכך שלא סיפקו להם את העבודה או המשימה הבאה. כך גילינו שכאשר הרכבים לא מגיעים בזמן בבקר, חלק מהטכנאים לא יכולים לעבוד כי אין על מה לעבוד – הרכב לא נמצא, כך שאינם "נצילים" אולם אין להם השפעה. תהליך השיפור היה הן בהבאת רכבים ערב קודם והן בתחילת יום העבודה של הנהגים אצל הלקוחות באיסוף מוקדם עוד טרם פתיחת מרכז השירות. פעולות שהגדילו את הנצילות. נוסף לכך העובדה שיש רק גורם אחד שמחלק את העבודה (מנהל העבודה) וכאשר הוא נמצא בישיבות רבות או מחוץ למשרדו והטכנאים לא יודעים היכן הוא, הם לא יכולים להתחיל את העבודה הבאה. דבר שהביא ליצירת לו"ז אישי של כמה עבודות לכל טכנאי.
יצרנות
עתה כשאנו יודעים כמה שעות נוצלו לעבודה, נכון לבחון את איכות העבודה. כדי לדעת מה איכות העבודה, הסתמכנו על ידע ונתונים של יצרן הרכב. אצלו ידוע וכתוב כמה זמן לוקחת כל פעולת תיקון או טיפול ברכב. נניח שהחלפת רפידות בלם לוקחת לפי היצרן 45 דקות ויש לנו עובד אחד שמבצע זאת בשעה וחצי ועובד אחר שמבצע זאת בחצי שעה, נוכל לומר שהיצרנות של הראשון היא 50% בעוד שהשני הוא 133%. כל המנהלים יוכלו להתמקד בשיפור העובדים בהתאמה אישית. למשל להרחיב את הידע והניסיון היכן שדרוש כדי להביא כמה שיותר טכנאים ל-100% ויותר.
לסיכום
זאת דוגמה לשלושה מדדים שפשוט למדוד אותם, קל להסביר ולהבין אותם לעובדים ולמנהלים וניתן להסתמך עליהם לתהליכי שיפור ביצועים. מדדי הביצוע האלה יכולים לסייע לנו להבין עד כמה אנו קרובים להצלחה.
המדדים מעניקים מידע רב ערך למנהלים ולעובדים עצמם ומהווים כלי תומך החלטה לשינויים, שיפורים, למידה ועוד. בדוגמה הזאת יש מדדים כמותיים כמו מספר שעות הנוכחות ושעות הנצילות וגם מדדי איכות שנגזרו מהגדרות היצרן המציגות את הרצוי. למדדים האלה נוספו כמובן הערכים של המותג.
זה המקום להדגיש שבכל חברה וארגון שבו אנו מטמיעים "ניהול בשיטת אימ לפי ערכים", הערכים הופכים להיות חלק ממדדי ההצלחה של הארגון. כי הדרך אל היעד ולהשגת המטרות חייבת להיות על פי ערכי הליבה של הארגון ולאור חזונו.
דוגמה מעולם ניהול המכירות ויישומה ברשת מלונאית מובילה
ברשת בתי מלון מובילה, באחד הפרויקטים הטמענו מדדי ביצוע והצלחה בקרב מחלקות הקבלה. חשוב לציין שבשנת 2009 המדד המרכזי באותה הרשת היה "השירות". המדידה בוצעה באמצעות סקרי אורחים מידי פעם. בבואנו להטמיע מערכי מכירות וניהול מכירות, נתקלנו בתפיסות שמכירות זה ההפך משירות, ומנהלות ומנהלים שהיו עם אנטגוניזם לעולם המכירות והצהירו "שאינם רוצים לדחוף לאורח". כך שהטמעת מערכי מדידה וגיבוש מדדי ביצוע והצלחה צריכה היתה להיות מלאכת מחשבת עדינה ומאפשרת. ממש לשנות את התפיסה ולגרום להבנה שמכירה אינה לדחוף מה שלא צריך אלא לייצר חווית חופשה טובה יותר, רחבה ומגוונת יותר ומותאמת באופן אישי לתמהיל האורחים המאפיין את אותה הקבלה, המלון, העונה וכד'.
היתה התנגדות לעצם הרעיון שתפקידי פקידי הקבלה, האחמ"שים, הסגנים ומנהלי הקבלה, צריכים למכור, הם הרי נותני שירות ולא אנשי המכירה. לכן בחרנו בהתחלה מדדים מאוד ברורים שקשורים לתהליך ולא לתוצר הסופי, דהיינו, האם הציעו או לא (ולא האם רכשו) ובכך הורדנו את רף ההתנגדות.
במאמר מוסגר זה המקום לציין שהמדדים גובשו במסגרת פרויקט רחב ומעמיק שכלל סדנאות פיתוח מנהלים, פיתוח קורסי עתודה ניהולית ועוד תהליכים נוספים ש"עטפו" את המנהלות והמנהלים.
בהמשך מדדנו את מספר השדרוגים שנמכרו במשמרת וביום, לפי פקיד, לפי צוות ואחראי צוות וכך הלאה בעוד חיתוכים רלוונטיים. הוספנו למדידה את מספר כרטיסי המופע של הרשת. ככל שחלף הזמן הוספנו עוד מדדי ביצוע והצלחה, שהציגו שירותים ומוצרים נוספים של הרשת. מרגע שהתפיסה לגבי מכירות השתנתה, שיפרנו את מדדי הביצוע וההצלחה ועסקנו גם בתהליך עצמו. למשל לא רק מדידה של מספר השדרוגים (מדד ביצוע כמותי) שמכרה פקידה מסוימת אלא את סוג השדרוג (מדד ביצוע איכותי). ככל שהתקדמו השנים, גדלה האפשרות לדייק עוד ועוד את מדדי הביצוע ולהכווין את תהליכי שיפור הביצועים טוב יותר. התוצאות הן לא רק שינוי תפיסה באשר לניהול המכירות ולמכירות אלא שבירת שיאים שנה אחרי שנה, הוספת אתגר ועניין ועוד מקומות להתבלט לטובה ולקבל הערכה והוקרה.
המטרות והשימושים המרכזיים במדדי ביצוע והצלחה?
יש מי שמתבלבלים ומשוכנעים שמדדי ביצוע והצלחה הם לשם חלוקת התגמול או הבונוס. בחברות שזאת המטרה המרכזית, הפספוס הוא גדול. לתפיסתנו, המטרה המרכזית של מערכי מדידה והערכה, או מדדי ביצוע והצלחה היא לאפשר תהליכי שיפור הביצועים. נכון לקרוא על בניית תשתית למכירה.
לזהות מגמות לאורך זמן ולפעול לשינוי ותיקון. לאתר חריגות ולהבין כיצד להימנע מהן. לקבל החלטות מושכלות המבוססות על נתונים ולא על תחושת בטן. להשיג שיפור עקבי, שיטתי ותדיר. להוות כלי ניהולי בהיבט הנפשי בידי מנהל עם עובדיו, או במילים אחרות, המדדים יכולים לייצר ולחזק מוטיבציה, להבהיר את המטרות ולייצר שקיפות ושותפות בקרב עובדים ומנהלים.
מומלץ בחום לקרוא על הדרכות מכירה בשיטת אימ. אפשר גם להיכנס לעמוד הלקוחות שלנו ולהתרשם ממה שהם כותבים עלינו.
בניית מדדי ביצוע והצלחה – איך עושים את זה נכון?
- הבסיס למדדי ביצוע והצלחה, טמון בחזון ובערכי הארגון, במטרות המרכזיות ובאסטרטגיה העסקית שלו. כל מערך המדידה צריך לשאוב את כוחו ומשמעותו משם.
- מדד ביצוע ומדד הצלחה הינם ברורים ונהירים, לא ברי השפעה ולא ניתנים לפרשנות. כשרואים את הנתון, מבינים מי השפיע עליו ומי פחות, באיזה עוצמה ולאיזה כיוון. אובייקטיביות במדידה.
- מדדי הביצוע יהיו פשוטים לאיסוף, מוסכמים, אמינים ומהימנים על אנשי הארגון, עובדיו ומנהליו. מדדי הביצוע יהיה מתוך התהליכים והנתונים הקיימים בארגון. נדגיש שכאשר אדם לא סבור שהמדד רלוונטי אליו, הוא לא יפעל לשיפור ותיקון. כאן נציע שהניסוח של המדד ואופן המדידה יהיו מדויקים, קצרים, פשוטים וחד משמעיים.
- נכון שמדדי הכמות יהיו יחסיים, למשל לפי תפוקה לעובד / מנהל, תפוקה למשמרת או לשעה. תפוקה ליחידה של זמן, אדם או מרכיב ארגוני אחר.
- גישה לנתוני המדידה – חשוב מאוד שלכל מי שנמדד יש גישה למדדים, שלא תהייה תלות במנהל הישיר בכדי לדעת היכן עובד או עובדת עומדים ביחס למדדי הביצוע.
הדגש הכי חשוב הוא להבין ולהפנים שמדדי ביצוע והצלחה הם אמצעי בדרך למטרה ולא המטרה עצמה.
איזה שאלות נכון לשאול כשבונים מדד ביצוע או מדד הצלחה?
המלצתנו היא להתחיל בתיאור המדד עצמו (ושמו של המדד), הסבר על אופן חישובו (איך מודדים אותו?). למען הבהירות מהיכן נלקחים הנתונים או המידע המשמש בסיס למדידה. תדירות המדידה, כל כמה זמן מודדים או מפיקים את המידע והנתונים.
אנחנו ממליצים גם על בחירה של אופן חשיפה והצגה של המדדים, כי עצם הנוכחות של הנתונים בסביבת העבודה והניהול תורמת ומגבירה את המודעות. במרבית רשתות בתי המלון בישראל, כאשר נכנסים למסדרונות ולמשרדים שאינם חשופים לאורח, נמצאים לוחות מחיקים ולוחות שעם עם טבלאות גדולות עם כל מדדי ההצלחה של כל מחלקה ומחלקה. בטבלאות מופיעים שמות העובדים והמנהלים, פרטי חיזוק ומוטיבציה, טכניקות, משפטי מחץ ועוד. טבלאות אלה נקראות "טבלאות מלפ"א" או "קיר שיטת אימ".
תדריכי המשמרת, מתחילים בעמידה לצד הטבלאות ובשיח ער וחיובי עליהן. דרגי הניהול בודקים מי העובדים שצריכים עזרה וסיוע בהתאם לתוצרים ולמדדי הביצוע שהם מציגים בטבלאות. בחלק מהמקומות העובדים עצמם מעדכנים ומקסים לראות את פניהם של עובדים שמגיעים כדי לעדכן כלפי מעלה את הנתונים שלהם – תחושת מסוגלות עצמית גבוה ביותר.
זה המקום לציין שלא כל מדידה צריכה להיות חשופה, יש מדדים שיכולים לשמש את דרגי הניהול בקבלת החלטות ואין להם כל ערך בחשיפה לעובדים. הדבר חשוב כי מדד שאינו בר השפעה עלול לבלבל ולהפריע.
בגישה הניהולית של שיטת אימ, יש גם טכניקה ייעודית לאופן הצבת היעד (מדד ההצלחה) וזה במאמר אחר.