מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה

מודל התנין הבבלי

מה זה התנין הבבלי?

מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה הוא כלי ניהולי ראשון במעלה לפיתוח אסטרטגיות ארגוניות ועסקיות שמספק מענה משלים למודלים לגיבוש אסטרטגיות הקיימים היום. ההבדל המרכזי בין מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה, לשאר המודלים המוכרים הוא שמדובר במודל לבנייה וגיבוש אסטרטגיה ארגונית וככזה יכול להתאים למגוון רחב יותר של סוגיות ארגוניות ועסקיות. היתרון הבולט ביותר של מודל התנין הבבלי הוא: יכולתו להשתנות ולהתפתח אל מול המציאות הדינאמית בעולם – דבר שמשאיר אותו רלוונטי ומאפשר לארגון או לחברה שפועלת באמצעותו לספק מענה וחלופות במהירות ובדינאמיות שאינן נופלות מהשינויים בעולם. המודל מתאים גם לפיתוח אסטרטגיית מכירות בפרט ואסטרטגיה ארגונית בכלל.

"השאלה אינה מה המסוגלות והיכולת של המתחרה או האויב אלא מתי והיכן הוא יכה? אם פעם חששנו מהסוס הטרויאני היום עלינו לחשוש מהתנין הבבלי" א.ג.

התנין הבבלי מודל לפיתוח אסטרטגיות

מקורו של מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה

חלק ניכר מלקוחותינו העלו לא אחת טענות על המודלים לפיתוח אסטרטגיות הקיימים היום. הם טענו שקצב השינויים בשווקים בהם הם פועלים כמו גם האיומים המשתנים וההזדמנויות הנקרות בדרכינו כה מהירים ותזזיתיים שהמודלים לפיתוח אסטרטגיה הקיימים היום לא מספקים מענה הולם ובזמן סביר. כדי לא להלאות בפרטים נדגיש שבמרבית המודלים לגיבוש אסטרטגיות יש חסרונות שעליהם עונה המודל של התנין הבבלי.

מהו הקושי המרכזי בפיתוח אסטרטגיה היום, שעליו עונה המודל לפיתוח אסטרטגיה התנין הבבלי ?

בעולם של היום, בעיקר בסביבה עתירת טכנולוגיה ואמצעים מתקדמים אחרים, כשתחרות הינה צלחת הפטרי של העולם העסקי והארגוני, כשברור שהתחרות הפכה לשדה קרב שלא משאיר שבויים, ניתן להשתמש במודלים קיימים לפיתוח אסטרטגיה רק באשר למה שאנו כבר יודעים. המושג סוס טרויאני שמקורו בסיפור על כיבוש טרויה הפך לביטוי שמשמעו הכנסת דבר מזיק הנראה תמים לתוך מערכת (כדי לפגוע בה או להשמידה). למשל הכנסת תוכנה הפוגעת במחשב. היום האיום של הסוס הטרויאני ידוע ומוכר, בין אם מדובר במטרות ריגול (איסוף מידע) או למטרות פגיעה (מחיקה, שיבוש, האטה וכד'). כיוון שהאיום ידוע, כיוון שהרעיון של הסוס הטרויאני מוכר – ניתן גם להתכונן לקראתו.

אולם מה קורה כאשר איננו יודעים מהו האיום הבא? בדיוק כפי שלא יכלו לחזות את המצאת המחשב, הפייסבוק, טיסות לחלל, או אפילו את מלחמות העולם. כך גם היום ובעתיד יש איומים שעומדים בפתח (וכמובן גם הזדמנויות) שאיננו ערים להם ולכן לא מסוגלים להתגונן או לתכנן כיצד להתמודד איתם ולתת מענה נכון ומהיר. התנין הבבלי הוא השם של האיום הלא ידוע.

כמעט כל אדם שתשאלו אותו "שמעת על התנין הבבלי? אתה יודע מה זה התנין הבבלי?" ישיב בשלילה – התנין הבבלי הוא מודל דינאמי לפיתוח אסטרטגיה  שיסייע לנו להתכונן אל הבלתי נודע.  

מודל התנין הבבלי

הדרך הטובה ביותר להדגים היא באמצעות מקרה בוחן היפותטי (מטעמי סודיות לא ניתן לכתוב על ארגונים שפועלים ע"פ המודל):

מדינה שנקראת סולריה מותקפת ונפגעת על ידי פעולות סייבר טרור מרחבי העולם.

ההגדרות המשפטיות של פעולות טרור אינן מספיקות לטיפול בפעילות סייבר טרור. יש פעילים רבים שאינם תופסים עצמם כטרוריסטים, פעמים רבות מדובר באנשים נורמטיביים שחושבים שפעילותם לגיטימית ומסבה הצקה או נזק לא רציני לישות המדינית מולה או נגדה הם פועלים. נראה שמטרתם היא בעיקר שיבוש החיים ולהוכיח את קיומם. יכול להיות שהם עובדים בעבודה מכובדת ובזמנם החופשי מנסים להטיל מורא על ארגונים ומוסדות. לא מדובר בלוחמים האוחזים סכין קומנדו בין שינייהם. למרות הניסיון להגדיר את הסייבר טרור אני מניח שלא בכל פעולה כזאת יש כוונה להשפיע על המדיניות (אחד הסעיפים לפי דנינג 2000) דבר שמקשה על ביצוע פעולות שיכולות להיות נכונות במסגרת המשפט הפלילי או המשפט הבינ"ל.

מתוכם יש כאלה עם יכולות המסוגלות להסב נזק רציני ואף לפגוע בחיי אדם. מתוך 100% מפעולות הסייבר שנעשות יש 80% שהם על גבול ההפרעה בלבד ויש למוסדות הביטחון של סולריה את הכלים להתמודד איתם. יחד עם זאת ה-20% הנותרים (חוק פארטו) מהווים את ממלכת אי הוודאות והם אלה שאליהם אנשי סולריה לא מוכנים. הם הבלתי צפוי וככאלה הם מהווים את הסכנה הגדולה ביותר. ארגוני הטרור גילו תשתית נוחה ואנונימית (בעיקרון) לפעילות ומנצלים אותה לתועלתם.

כיוון שמדובר על תשתיות מבוססות תקשורת מחשבים וטכנולוגיות שיש כמעט בכל בית מצוי בעולם, הרי שניתן לבצע זאת מכל רחבי הגלובוס ובקלות. דבר שמקשה על איתור ואכיפה ולעיתים הפעילות בצינורות המקובלים והחוקיים כל כך יקרה ואיטית שכלל לא נכון להפעיל אותה. הסייבר טרור פשוט וקל לעומת טרור בעולם הממשי, אין צורך במחנה אימונים באפגניסטן או בקנייה של חומרי נפץ, יתרה מכך כשאדם פועל ממחשב ביתו הוא מרגיש בטוח יותר מאשר אדם שצריך לרכוש מוצרים מחשידים.

אופי הפעולות עוסק בחדירה למערכות ומשם מגוון ההפרעות הינו כיד הדמיון: גרימת שיתוק מוחלט למערכת, הפצת פרטים חסויים, הכנסת נתונים לא נכונים (למשל החלפה של כל מרשמי התרופות לחולים באחד מבתי החולים), העמסת נתונים, כיבוי מערכות ועוד.

האילוצים שעומדים בפני הגנרל הבכיר בסולריה הם:

א.      פעילות במסגרת החוק הבינ"ל ובמסגרת חוקי סולריה.

ב.      כתיבת אסטרטגיה ארגונית (או מדינית) ברורה בכדי לקבל תקציב לפעילות אל מול הסכנות.

ג.       עבודה ופעולה במצב שבו אי הוודאות גדול מהוודאות – דבר שמקשה על התכנון לטווח הארוך.

ד.      החשיבות של מתן אפשרות לפעולה מהירה ומיידית לצד תכנון פעולות לטווח הארוך.

ה.     ההבנה שהמודלים הקיימים: SWOT, PEST, חמשת הכוחות של פורטר, ארבעת הממי"מ ועוד אינם מספקים מענה מהיר מספיק. זהו מקומו של מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה.

כיצד פיתוח אסטרטגיות ע"פ מודל התנין הבבלי יסייע לסולריה?

מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיות הינו מודל דינאמי שמייצר אסטרטגיית ליבה שסביבה "חגות" אסטרטגיות מלוות. מדובר במודל שמחד גיסא מספק תוכנית אסטרטגית לטווח הארוך ומאידך גיסא מאפשר גמישות פעולה לטווח הקצר. אסטרטגיית הליבה היא המתווה המתוכנן לטווח הארוך, אסטרטגיות הליווי הן אלה שהכרחיות לפעולות הנקודתיות בטווחי הזמן הקצרים שדרושות בעקבות הבלתי צפוי והלא ידוע. היתרון של מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיות היא שגמישותו גדולה מאוד וככזה הוא יכול לספק מענה גם לשינויים בטווח הקצר והמיידי.

מודל התנין הבבלי מאפשר לממשל (ולגנרל העומד בראש מערכת הביטחון) בסולריה לתכנן אסטרטגיה מרכזית וארוכת טווח שתהווה את הליבה של הפעילות. לצידה יהיו מספר אסטרטגיות מלוות שמחד גיסא יחזקו ויתמכו באסטרטגיית הליבה ומאידך גיסא יאפשרו פעילות תגובה מיידית לשינויים של הטווח הקרוב והקצר.

מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה – תכנון גמיש ואסטרטגיה תזזיתית

השאלה שעמדה בבסיס המחשבה בפיתוח התנין הבבלי הייתה כיצד ניתן מצד אחד לייצר תכנון ואסטרטגיה ברורים ומצד שני לאפשר גמישות ואפשרות להתחדשות או הסתגלות למטרות שונות לגמרי.

מרכיבי מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה

א.      הפעלת מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה מתבסס על מטרות העל של הארגון, הגדרת מטרות ביניים ויעדים. בדיקת האסטרטגיה בהתאמה לחזון הארגון. במסגרת זאת יינתן דירוג למטרות והן יופרדו למטרות לאסטרטגיית הליבה ולמטרות ביניים לאסטרטגיות הליווי (לחץ למאמר בנושא בניית חזון מטרות ויעדים).

ב.      פיתוח ארגוני להתמודדות עם אתגרים בלתי צפויים, דהיינו התנהלות חדשה והטמעת שיטות עבודה דינאמיות בארגון. במסגרת זאת יבוצע פיתוח צוותי עבודה ספציפי למודל ותהליך זה יוגדר במקרה הבוחן הראשון ליישום המודל, במקביל יש לבצע פיתוח צוות מנהלים כדי שכולם יפעלו בהלימה מלאה ובהרמוניה.

ג.       דילוג בין מבנה מטריציוני בצוות החשיבה (קיבוץ פונקציונאלי / רעיון / מוצר / תהליך ואפילו אויב או איום) לבין מבנה פשוט (שתי רמות היררכיות), מבנה ביורוקרטי (מתאים יותר לתהליכים ופעולות של שגרת העבודה).

ד.      במודל יהיה שלב אפיון האיומים או ההזדמנויות, סגנונות, אפיון התהליך, דפ"א לשוק דינאמי.

ה.     תהליך פיתוח האסטרטגיה לארגון יהיה במסגרת המודל ויהווה דוגמא או סימולציה של תהליך העבודה של היחידה בארגון (סימולציה ארגונית בהפעלת היחידה), דהיינו גם במהלך פיתוח המודל (לפיתוח האסטרטגיה) יהיו שינויים בלתי צפויים לטווח הארוך והקצר. ההתנסות תיתן כלים נוספים להטמעת השינוי ולביצוע תקין שלו (לחץ למאמר בנושא ניהול שינויים, ניהול ביצועים, ניהול משברים).

עקרונות עבודה מנחים לצוותים וארגונים הפועלים ע"פ מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיות

א.      חשיבה הפוכה – מהאיום לאחור ואף "לייצר" איום / סימולציות של איום / התייחסות לארגון מנק' ראות של יריב. כך גם לגבי הזדמנויות, בחינת הזדמנויות שמתאפשרות למתחרים, בדיקת הזדמנויות שייווצרו בהתאם לשינויים הצפויים בארגון בפרט ובתחום בכלל.

ב.      שימוש באמצעים ויראליים – משחק רעיונות שמופץ ברשת עם תרחישים דומים שמהם ניתן להקיש על חשיבה אחרת ולאתר נקודות כשל ותורפה בעתיד.

ג.       בניית צוות חשיבה: צוות שיהיה מורכב מעובד דקדקן, עובד יצירתי, עובד שמרן ועובד ש'חשוב' למנהל (לחץ למאמר בנושא אסטרטגיות לפיתוח צוותים).

ד.      בידול וחדשנות של הצוות האמון – יעשה באמצעות ביצוע SWOT לארגון ולצוות בנפרד.

ה.     השתתת מבנה ארגוני – הפירמידה ההפוכה.

ו.        שימוש בפורומים שיבנו ממומחי אקדמיה (במידענות, עתידנות, כאוס) לצד סופרי מדע בדיוני וצעירים שחיים את הטכנולוגיה החדשה.

ז.        הכפפה לשיטת "גו נו גו" לניהול ישיבות ורישום פרוטוקול (לקריאת חומר על שיטת גו נו גו לניהול ישיבות לחץ על מאמר מלפ"א מערך לימוד פנים ארגוני).

ח.     עם סיום שלב פיתוח המודל: שינוי ארגוני – שינוי תפיסתי (חובה לבצע סדנה לשינוי כתשתית למהלכים הדרושים).

מבנה מוצע לפיתוח מודל תנין בבלי וליישומו

מרכיבי אסטרטגיית ליבה: הגדרת תחום פעילות, מטרת על, בידול ויתרון של האסטרטגיה, ערכי צוות החשיבה המשותפים, הגדרת "הם" ו"אנחנו" – פנימי בארגון וחיצוני אל מול מטרות הארגון.

אסטרטגיית ליווי: הזדמנויות מול סכנות, מנקודת מבט של מגן ותוקף ולהיפך (עיין להלן בסרטוט).

נדיה קומאנצ'י: הגמישות בהתאם למשאבי זמן והון של הצוות לטווח הארוך ולתגובה בטווח הקצר והמשתנה תדיר- הגמישות באה לידי ביטוי החל מגיוס צוות החשיבה, הכשרה, ניהולו ועד להפקת הפעולות. ניהול ממשקים אחרים בארגון ושיתוף מידע מפרה, הגמישות היא גם בגיוס המשאבים הדרושים.

ההבדל בין מבנה זה למבנים הקיימים היום הוא שיש קשר ויחס בין מרכיב למרכיב. המבנה הזה מציע התמקדות בתכנון ובהיררכית מטרות ודרך ברורות יחד עם האפשרות לייצר פעולות חדשות ואחרות.

דוגמאות – ניסיון תיאורטי ליישום

(מטעמי סודיות לא ניתן לפרט דוגמאות בארגונים שפועלים ע"פ מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיות).

דוגמא נוספת הינה: אירוע אלימות חמור מאוד בתוך ארגון. בטווח המיידי מטפלים ומגיבים באמצעות מוסדות החוק, חוקר, וכד'. אוספים את כל העובדים וכל מי שהיה במגע עם האירוע (מפרידים בטיפול בין מי שהיה מעורב לבין מי רק שמע או נכח בסביבה הקרובה) ומסבירים את חומרת האירוע. בטווח הארוך יש לבנות מערכות מונעות מצד אחד (כיצד מאתרים מקומות או אנשים שהם יותר מועדים לאלימות) ומצד שני לייצר מנגנונים לתגובה מהירה ושמטפלים בנושא לאורך כל הדרך. לדוגמא הפרויקט הלאומי "עיר ללא אלימות".

תרשים גרפי של מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיותסכמת התנין הבבלי