לימודי יעוץ ארגוני

לימודי ייעוץ ארגוני הינם מגוונים כמעט כמו תתי ההתמחויות וההתמקצעות עצמן. תחום היעוץ הארגוני הינו תחום אינטר-דיסציפלינארי ומתבסס על מספר דיסציפלינות אקדמאיות: לימודי פסיכולוגיה, לימודי סוציולוגיה, התנהגות ארגונית וכמובן מנהל עסקים. בנוסף ניתן להקיש מעוד תחומים אקדמיים לתחום לימודי יעוץ ארגוני.

מה לומדים בלימודי יעוץ ארגוני והיכן ניתן ללמוד יעוץ ארגוני ?

קיימות מספר תוכניות ללימודי יעוץ ארגוני החל מלימודי יעוץ ארגוני לתעודה ועד ללימודי תואר שני ביעוץ ארגוני ודוקטורט בפיתוח ארגוני. מדובר בהכשרות או קורסים לבעלי תארים מתקדמים ורקע אקדמי כזה או אחר לצד מסלולי לימוד מעמיקים ומקיפים הכוללים גם התנסות (פרקטיקום).

השאלה מה לומדים בלימודי ייעוץ ארגוני ? הינה שאלה רחבה מידי כיוון שיש מספר רמות לימוד שחלקן מותנות בלימודים אקדמים קודמים.

פיתוח מנהלים
לחץ כאן לסדנה לפיתוח מנהלים

לדוגמא:

לבעלי תואר ראשון קיים מסלול יום, במחלקה ללימודי חוץ של האוניברסיטה העברית שמקנה תעודה של יועץ ארגוני. מדובר במסלול שעוסק בפיתוח ארגוני, יעוץ והדרכה.

גם באוניברסיטת חיפה מתקיים מסלול מיוחד לבעלי תואר ראשון במחלקה ללימודי חוץ, יום בשבוע במשך שנה, ללימודי ייעוץ ארגוני – לימודי תעודה. במסלול זה נדרש גם ניסיון בתחום.

ניתן להירשם למסלול דומה גם בלה"ב, שבתל אביב, מדובר בעשרה חודשים לערך, יום בשבוע. כמובן שגם לימודי תעודה אלה מחייבים זכאות לתואר ראשון לפחות.

לציבור העוסקים בחינוך יש מסלול מיוחד באוניברסיטת בר אילן במסלול ללימודי המשך בביה"ס לחינוך. מדובר במסלול שליבתו שימוש בכלי יעוץ ארגוני במערכות חינוכיות. הכניסה למסלול מותנה בתואר ראשון (ולבעלי תעודת הוראה) וראיון אישי.

לבעלי תואר שני במינהל עסקים ומדעי ההתנהגות או לחילופין בעלי תואר ראשון בתחומים אלה שלהם יש ניסיון ניהולי של למעלה משלוש שנים. מדובר במסלול לימודי חוץ של אוניברסיטת בר אילן.

קיימים מסלולים נוספים בסמינר הקיבוצים, המכללה לחינוך באורנים, באוניברסיטה הפתוחה, בית ברל ובעוד מכללות ומוסדות אקדמאים.

מעבר לכך קיימים מסלולים מיוחדים כמו התוכנית ליעוץ ופיתוח ארגוני ע"פ הגישה הפסיכואנליטית – מערכתית. מסלול שמתקיים במרכז זיגמונד פרויד באוניברסיטה העברית. מדובר במסלול המיועד לבעלי תואר שני, שילמדו יום בשבוע במשך שנתיים.

לבעלי תואר שני במדעי ההתנהגות, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, מנהל עסקים ועבודה סוציאלית קיים מסלול ללימודי יעוץ ארגוני לתעודה במסגרת תפנית באוניברסיטה הפתוחה.

כמובן שגם קיימים תארים אקדמאים מלאים בתחום זה, למשל תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני באוניברסיטת תל אביב. המרצים בתואר זה באים מבית הספר רקאנטי למנהל עסקים וגם ממחלקות נוספות של האוניברסיטה. בתוך הלימודים משלבים גם יועצים ומנהלים בכירים בישראל.

ניתן לנסות ולחלק את תת ההתמחויות ל:

יש לציין שזאת רשימה חלקית הן של ההתמחויות והן של מוסדות הלימוד והמסלולי הלימוד.

אז מה זה לימודי ייעוץ ארגוני ?

בתוכניות ללימודי ייעוץ ארגוני הקורסים מורכבים מתכנים אקדמאים קלאסיים כמו פסיכולוגיה ארגונית, אקלים ארגוני, שינוי ארגוני, אבחון ארגוני, סוציולוגיה ארגונית, פסיכולוגיה חברתית, ניהול ובקרה, מודלים, תיאוריות וכלים לפיתוח ארגוני. במקביל מתקיימים קורסים ייעודיים שמטרתם פיתוח מיומנויות הדרושות לתחום הייעוץ הארגוני כמו: הדרכה, מנהיגות, פיתוח יכולות ניהוליות, יחסים בינאישיים, ניהול קריירה, אתיקה, התערבות ייעוצית, יחסי אנוש ואינטראקציה ועוד.

בתהליך הלמידה קיים ממד חוויתי המעצים את הידע ומקנה ניסיון רלוונטי, מדובר בהתנסויות מעשיות כמו ייעוץ אישי, הנחיית קבוצות, הדרכות וכמובן ניסיון מעשי או בשפה המקצועית הפרקטיקום.

פרקטיקום בלימודי ייעוץ ארגוני

מטרת הפרקטיקום בלימודי ייעוץ ארגוני הוא לחזק ולהעצים את אישיותו של הסטודנט עוד בטרם החל בהתמקצעות האמיתית בתחום. בדיוק כמו הסטאז' הקיים בחלק מהתחומים והמקצועות כך הפרקטיקום. במסגרת הפרקטיקום מתבקשים הסטודנטים לאבחן ארגון ולספק "מפה" אבחונית על אפשרויות הצמיחה, חסמי הצמיחה, והאפשרויות להצלחה העתידיים של הארגון. כל הפרקטיקום מתבצע כשלצד הסטודנט יש יועץ מלווה, יועץ בעל ניסיון וידע עשיר, במקביל מתקיימים מפגשי ייעוץ צוותי שמביאים להפריה ושיתוף בידע ובניסיון המצטבר של הסטודנטים. (לחץ למידע נוסף אודות פיתוח צוותי עבודה).

מי צריך לימודי יעוץ ארגוני ?

כל אדם שמעוניין לעסוק ולהשתלב בתחום הפיתוח הארגוני או הייעוץ הארגוני. לבעלי תארים אקדמיים שמעוניינים לפתח קריירה בתחומי ניהול וייעוץ שהינם בעלי סקרנות אינטלקטואלית, יכולות בין אישיות גבוהות וראש פתוח יכולים מסלולי לימודי ייעוץ ארגוני להיות אפשרות טובה ביותר. במרבית המקרים ייעוץ ארגוני או פיתוח ארגוני מכילים בתוכם ניהול שינויים, לשם ניהול שינוי והובלתו בארגון גדול או חברה קטנה או בינונית יש צורך בידע ובמקצוענות (פרופסיה). מטרת מסלולי לימודי ייעוץ ארגוני להעניק לא רק כלים ושיטות אלא ובעיקר הבנה רב תחומית של עולמות הניהול ותהליכי הייעוץ (שהם בעצם תהליכי שינוי). בחלק מהמסלולים ותוכניות הלימוד ממש מכשירים את הסטודנטים להיות סוכני שינוי המסוגלים להשתלב במגוון רחב של תפקידים הן במרחב הייעוצי והן בתפקידי ניהול.

מה נותנים לי במסגרת לימודי יעוץ ארגוני ?

במסגרת כל המסלולים, התוכניות, התעודות ניתנים כלים תיאורטיים ומעשיים בתחום הייעוץ הארגוני. במהלך הלימודים מתפתחות מיומנויות רבות הקשורות לתחום הייעוץ. החל מיכולות אבחוניות, הבנה אסטרטגית, גיבוש אסטרטגיה ארגונית, בניית חזון מטרות ויעדים, ניהול ועיצוב שינויים, ידע בביצוע שינוי ארגוני ומבנה ארגוני, בניית תשתית לקבלת החלטות, ייעוץ ארגוני למנהלים, פיתוח מנהלים ועוד. התוצר הסופי הוא הבנה מעמיקה של ארגונים וחברות, של גורמים המניעים את העובדים וכאלה שמהווים מכשלה או חסמי צמיחה בארגון. זאת בנוסף לשיפור היכולת האישית בשיפור ושינוי למען הארגון המדובר.

האפשרויות שנפתחות בפני בוגרי לימודי יעוץ ארגוני הן רבות: יועצים בחברות לייעוץ אסטרטגי או ארגוני, יועצים בחברות ייעוץ ארגוני ומשאבי אנוש, חברות בצוות בכיר בדרג אסטרטגי, חברות בצוות פיתוח ארגוני בארגונים גדולים וכמובן עבודה בתחום הפיתוח הארגוני באופן עצמאי עם חברות וארגונים, עסקיים, פרטיים ומהמגזר השלישי.

כיצד אדע אם אני מתאים ליעוץ ופיתוח ארגוני  ?

לעבודת הייעוץ בכלל וייעוץ ארגוני בפרט דרושות תכונות ויכולות אישיות הקשורות לעבודה עם בני אדם. הרצון להבין ולחקור לעומק את ההתנהגות האנושית, לרתום זאת לטובת ארגון ולמטרות גדולות מהפרט עצמו, היכולת לאבחן מצב מסוים ולהקיש ממנו על פתרונות ומענה טוב יותר מהקיים. היכולת ליצור קשר אמיתי עם אדם אחר באופן פתוח ושקוף.

אם הסקרנות מקננת בך, אם יש בך את האהבה לבני אדם, אם קיים הרצון לייעל ולשפר, והיכולת להתמיד ולהוביל בנחישות ובעדינות אז נכון שתבחן את האפשרות ללימודי יעוץ ארגוני.

מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה
לחץ לקריאת מאמר אודות מודל התנין הבבלי לפיתוח אסטרטגיה

כיצד אדע אם אני מתאים לאי"מ הדרכות ?

אם לא תנסה לא תדע. חשוב לציין שבאי"מ הדרכות כמעט ולא מגייסים באופן הרגיל והמקובל. האנשים המרכיבים את צוות אי"מ הדרכות נבחרו תוך כדי תנועה ולאחר היכרות עם יכולותיהם ולא כיוון שהציגו את מועמדותם לחברה. יחד עם זאת ובמידה ואת/ה סבור/ה שיש לך מה להועיל ולהציע נשמח לקבל את רעיונותיך (וגם את קורות חייך).